Ако Хамлет беше доктор: оригиналът или генерикът?
Новини

 

илюстрация: shutterstock

 

ако хамлет беше доктор: оригиналът или генерикът?

лили войнова, вестник дневник, 23.06.2009 г. 

всеки понастинал българин сигурно се е сблъсквал с дилемата дали да си купи по-скъпото вносно лекарство или евтиния му (обикновено български) аналог. хората, които могат да си го позволят, често се избират чуждия препарат просто защото местното производство все още не се радва на същото доверие. продължава да действа и убеждението - може да дам малко повече пари, но поне да се излекувам по-бързо.

според експертите от фармацевтичния бранш терапевтичният ефект на лекарствата, които съдържат едно и също активно вещество, е еднакъв независимо дали са оригинални или генерични (копия на оригиналите). освен това големите български заводи вече са изцяло модернизирани и отговарят на строгите европейски изисквания за качество. точно затова от българската генерична фармацевтична асоциация ("бгфарма") предложиха да се промени лекарствената политика в българия и здравната каса да започне да плаща повече генерични лекарства, за да се изразходват по-ефективно обществените фондове при устойчивия недостиг на пари за здравеопазване. от асоциацията на оригиналните производители от своя страна не отричат, че по този начин се пестят публични средства, но според тях подобна мярка няма да има ефект в българия, защото у нас и без това касата плаща лекарствата по цената на най-евтините препарати в дадена група (примерно за кръвно налягане), а ако пациентът иска оригинално лекарство, си доплаща.

скъпото изобретяване


новите лекарства се създават от големи международни фармацевтични компании, които могат да осигурят огромни инвестиции за разработване на лечебната формула и за многобройните тестове. за процеса е необходимо и доста време - от изобретяването до пускането на пазара на готово лекарство обикновено минават 10 години. за да могат производителите да си върнат вложените средства, оригиналните продукти получават патентна защита, която в границите на сащ и ес е 20 години. през този период оригиналните лекарства нямат аналог и се продават на високи цени. веднага след изтичането на патента десетки генерични компании започват да правят копия на същия препарат. цената на тези лекарства е много по-ниска, като се сваля допълнително и от голямата конкуренция и по този начин те стават достъпни за повече хора.

евтините копия

данните на анализаторската компания ims health показват, че през 2008 г. в българия са продадени 40 млн. опаковки оригинални лекарства на обща стойност 700 млн. лв. и средна цена 17.5 лв. в същото време от генеричните медикаменти са продадени 210 млн. опаковки на обща стойност 900 млн. лв. и средна цена 4.2 лв. съпоставката ясно показва, че оригиналните лекарства са били средно 4 пъти по-скъпи от генеричните, т.е. ако пациентите и държавата трябваше да плащат само оригинални препарати, разходите щяха да са 4 пъти повече. изпълнителният директор на "бгфарма" росен казаков обясни, че според европейската генерична асоциация в ес се спестяват над 25 млрд. евро на година от използването на генерични лекарства. те държат 50% от продажбите, но само 18% от парите. затова стимулирането на лекарите да изписват генерични препарати е честа практика в европейските страни, като съвсем пресен пример е франция, която наскоро въведе с наредба задължително минимум 70% от рецептите за 7 приоритетни заболявания - сърдечно-съдови, неврологични и др., да са генерични. по същите причини българската фармацевтична индустрия предлага държавата да стимулира предписването на по-евтините препарати, еквивалент на оригиналите. в момента у нас съотношението между оригинални и генерични продукти, които плаща здравната каса, е 75% към 25%. ако то се промени в полза на генеричните лекарства, касата ще може да купи повече препарати с определените за това 330 млн. лв., смятат производителите.

"когато става въпрос за изразходване на обществени средства, не виждам смисъл да се плаща за определен медикамент много повече, при положение, че неговият генеричен еквивалент се предлага на разумна цена. не оспорвам мястото на производителите на оригинални лекарства, те имат своята много важна роля. всички знаем за проблемите с редките болести, че държавата няма достатъчно средства за лекарства на пациентите. но ако можеш да икономисаш от разходите за едни медикаменти, използвайки генеричния им еквивалент, и свободните средства насочиш към снабдяването с лекарства за редки болести, това е едно от логичните решения особено във времена на криза", смята изпълнителният директор на "актавис" илия пашов. според него това ще помогне да се покрият разходите за медикаменти на много по-голям брой пациенти и заболявания, а и ще стимулира българското генерично производство. "ние произвеждаме в българия, нашите пари остават в държавата, имаме над 2 хил. работници и плащаме данъците си тук, затова считаме, че е нормално и логично държавата да има политика, която да поощрява и защитава местните производители", допълни пашов. според маркетинг директора на компанията красимир левонтиев, за да стане това, трябва да се промени политиката в здравеопазването. левонтиев дори предложи изпълнителната власт да намери начин да стимулира лекарите да изписват повече генерични препарати.

свещеното право на избор

деян денев, изпълнителен директор на асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, в която влизат 24 компании, произвеждащи оригинални медикаменти, обаче е на друго мнение. според него предоставянето на финансова мотивация за лекарите да предписват най-евтиния продукт или налагането на санкция - отново финансова, ако изпишат по-скъп, крие риск при избора на терапия лекарят да се води не от професионалните си мотиви, свързани с нуждите на пациента, а с чисто финансови. подобен риск е оправдан за държави, където стимулирането на генеричното изписване води до намаляване на бюджетните разходи за лекарства, но не и у нас, където подобна мярка няма да е със същия ефект, смята денев. по думите му предписването на генерични продукти се стимулира в тези страни от ес, в които реимбурсацията като стойност е различна за оригинал и генерик - например в дания и швеция фондовете плащат напълно и оригинала, и генерика, независимо че единият струва 10 евро, а другият 5 евро. тогава за обществените разходи има значение кой продукт ще бъде изписан. "в българия обаче касата плаща една и съща цена - на най-евтиното лекарство както за генерика, така и за оригиналния препарат, а пациентът сам решава дали да си доплаща разликата, така че мотивът за спестените публични средства отпада", поясни той.

бариери пред еквивалентите

според българските производители на лекарства у нас се поставят изкуствени бариери пред генеричните продукти. така например след изтичане на патента на оригинала, за да бъде регистриран един генерик, са необходими три месеца. същият срок е нужен, за да влезе това лекарство в позитивния списък и още толкова, за да започне да се плаща от нзок. по този начин пътят на по-евтиното хапче до пациента се удължава. затова от "бгфарма" настояват да се оптимизират административните процедури за регистрация, получаване на цена и включване в позитивния списък на генерични продукти. генералната дирекция "конкуренция" към европейската комисия (ек) е направила секторното проучване за бариерите, поставяни в европа пред генеричните лекарства, и експертите са стигнали до извода, че за периода 2000 - 2007 г. държавите от ес са били ощетени с 3 млрд евро само заради забавяне на навлизането на ограничен брой генерични продукти на пазара средно с 6 месеца, поясни росен казаков.

лекарите - отсъстващи от дебата

българският лекарски съюз не е обсъждал идеята за стимулирането на медиците да изписват генерични лекарства, затова няма официално становище по въпроса. според зам.-председателя на блс д-р цветан райчинов обаче няма нищо лошо в това. може регулациите да се направят така, че да има ефект и здравната каса наистина да спести средства, въпросът е нещата да се обмислят добре, подчерта той. по думите му е обществена тайна фактът, че и в момента фармацевтичните компании намират начин да стимулират лекарите. по-добре е това да е регламентирано, смята зам.-шефът на съсловната организация.

 

------------------------------

коментар на педиатрична аптека ерудита:

в българия има реално около 800 лекарства под около 5600 търговски имена, което означава, че средно на един оригинален продукт се падат по около 7 генерика. това означава, че като закупи 8 кутийки с различни имена на едно лекарство, аптеката има възможност да излекува само.... едно състояние.

лично наше мнение е, че заливането на пазара с генерици не е чак толкова добро, като се има предвид необходимостта от адекватно лечение и адекватно запла

Лечение на остеопороза с бисфосфонат - една таблетка и месец спокойствие

Лечение на остеопороза с бисфосфонат - една таблетка и месец спокойствие

При остеопорозата се нарушава равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костно вещество, в полза на разграждането. Костите стават крехки, поради намаляване на количеството на хидроксиапатита. Засягат се най-вече китките, гръбнака и тазо

Гиназол/Gynazol вагинален крем се появи отново на лекарствения пазар в България

Гиназол/Gynazol вагинален крем се появи отново на лекарствения пазар в България

Гинеколозите могат да го предписват отново, след кратко прекъзване от 3 месеца

Затяга се контрола на отпускането на лекарства

Затяга се контрола на отпускането на лекарства

Видео

Дицинон/Dicynone таблетки 250 мг вече не се внасят в България

Дицинон/Dicynone таблетки 250 мг вече не се внасят в България

Таблетките Дицинон от 250 мг вече не се внасят в България. Фирмата-производител остави на пазара само таблетките по 500 мг

Пълен списък на монопрепаратите на Боарон вече и на сайта на Ерудита

Пълен списък на монопрепаратите на Боарон вече и на сайта на Ерудита

В азбучен ред са посочени всикчи монопрепарати, като са дадени и възможните разреждания (потенции), в които се произвеждат!


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.